Merkez Bankası faiz oranlarını %8,5’ten %15’e çıkardı. Banka, faiz oranlarını en son Mart 2021’de artırmıştı. Kararın ardından borsalar ve dolar yükseldi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu , 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Kurul, faiz oranlarını 650 baz puanlık rekor bir artışla %15’e çıkardı.
Açıklamada, faiz artırımlarının kademeli olarak sürdürüleceği ve “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar gerekirse para politikasındaki sıkılaştırmaya gidileceği” belirtildi.
Karar öncesi 23,49’a gerileyen dolar/TL kuru, karar sonrası 23,67’ye yükseldi. Bu kararın ardından Borsa İstanbul’un BIST100 endeksi de %2’nin üzerine çıktı.
Banka en son 19 Mart 2021’de faiz artırmış, faiz artırmadan iki gün sonra cumhurbaşkanı kararıyla o dönemki başkan Nasi Ağbal görevden alınmıştı.
Ağbal’ın atanan halefi Şahap Kavcıoğlu görev süresi boyunca toplam 1050 baz puan faiz indirimi, dolar 7,28 dolardan 23,63 dolara ve resmi tüketici enflasyonu %15’ten %85’e yükseldi, ardından Mayıs 2023’te yeniden yükseldi. yüzde 39’a düştü. 9 Haziran’da Hafize Gaye Erkan, Kavcıoğlu’nun yerine TCMB başkanlığına atanmıştı.
Para Politikası Kurulu Açıklamada Bulundu
Bugün Yönetim Kurulu şu açıklamayı yaptı:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %8,5’ten %15’e yükseltmeye karar verdi.
Yönetim Konseyi, enflasyonu düşürmek, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve fiyat performansındaki herhangi bir bozulmayı kontrol etmek için mümkün olan en kısa sürede parasal sıkılaştırma sürecini başlatmaya karar verdi.
Küresel ekonomide enflasyon düşüyor, ancak yine de uzun vadeli ortalamasının oldukça üzerinde. Bu nedenle dünya çapındaki merkez bankaları enflasyonu kontrol altında tutmak için harekete geçiyor.
Ülkemizde mevcut göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yukarı yönlü bir eğilime işaret etmektedir. Bu gelişmede güçlü iç talep, maliyet baskıları ve hizmet sektöründeki katı enflasyon etkili olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak, fiyat gelişmelerindeki bozulmanın enflasyon üzerinde daha da olumsuz etki yaratacağına inanmaktadır.
Kurul, politika faizini enflasyonun ana eğilimini kontrol altına alacak şekilde belirleyecek ve orta vadede %5 hedefine ulaşmak için gerekli parasal ve mali koşulları oluşturacaktır. Enflasyon görünümü önemli ölçüde iyileşene kadar parasal sıkılaştırma gerektiği kadar kademeli olarak sıkılaştırılacaktır. Enflasyon gösterge ve eğilimleri yakından takip edilmekte olup, TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
Parasal sıkılaştırma süreci başladığında para politikası daha etkin hale gelir. Bununla birlikte, TCMB fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak amacıyla cari dengeyi iyileştirmeye yönelik stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.
Yürütme Kurulu, piyasa mekanizmalarının işleyişini iyileştirmek ve makroekonomik finansal istikrarı geliştirmek için mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveleri düzene sokacaktır. Etki analizi yapılarak sadeleştirme süreci adım adım gerçekleştirilir. Kurul öngörülebilir, veriye dayalı ve şeffaf bir çerçevede karar almaya devam edecektir.