Merkez Bankası Bugünkü Toplantı Sonrası Faiz Kararını Açıkladı

722 görüntüleme
4 dk okuma

Merkez bankası politika faiz oranlarını %15’ten %17,5’e yükseltti. Piyasa beklentisi geçen ay 650 baz puanlık faiz artışının ardından bugün 500 baz puanlık artış yönündeydi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, faiz oranlarını 250 baz puan artırarak %17,5’e yükseltti.

Faiz artışı piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşti. TCMB, faiz artırmanın yanı sıra “parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek için seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları” aldı.

Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, artan döviz kurları, ücretler ve vergilerin enflasyonu olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmanın ardından faiz kararının açıklanması da “doğrudan yabancı yatırım ve yabancı fonlama koşullarında önemli iyileşmelere” dikkat çekti. Kararın ardından dolar hafif yükseldi.

Banka geçen ay faiz oranlarını 650 baz puan artırarak %15’e yükselterek 27 ay sonra ilk faiz artırımını gerçekleştirdi. Piyasa ekonomistlerinin faiz artırımlarının bugünkü seviyesine ilişkin ortalama beklentileri AA/Reuters anketlerinde %20 ve Bloomberg anketlerinde %18,5 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası Faiz Artışında Kur ve Vergilerin Etkisi Olduğunu Açıkladı

Hükümet, seçimden iki yıl önce faiz oranlarını indirdi. Ve borçlanmaya devam etti, ancak seçimden sonra faiz oranlarını yükseltti ve borçlanmayı durdurdu. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %15’ten %17,5’e yükseltmeye karar verdi.

Kurul, enflasyondaki düşüşün bir an önce sağlanması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyat performansındaki bozulmaların kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecine devam edilmesine karar vermiştir. Küresel enflasyon düşüyor, ancak hala uzun vadeli ortalamaların ve merkez bankası hedeflerinin üzerinde. Bu nedenle dünyanın birçok ülkesindeki merkez bankaları para politikasını sıkılaştırma sürecini sürdürüyor.

Ülkemizdeki mevcut göstergeler enflasyonun ana eğiliminin yükselmeye devam ettiğine işaret etmektedir. Bu gelişmede iç talepteki güçlü gelişme, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak, vergilendirme ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde daha da olumsuz etki yaratacağına inanmaktadır.

Cari işlemler dengesi, doğrudan yabancı yatırımları destekleyerek, dış finansman koşullarını önemli ölçüde iyileştirerek, döviz rezervlerini daha da artırarak ve turizm gelirlerini destekleyerek fiyat istikrarına önemli katkı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.