İhtiyaç Kredisinde Faiz Oranı Yüzde 60’a Çıktı

1001 görüntüleme
3 dk okuma

İhtiyaç kredisi faiz oranları %60’a ulaşırken, bazı bankalar düzenlemeye tabi olmayan 70.000 TL’nin üzerindeki kredi verme vadesini 9 ay ile sınırlamaya başladı.

Bankacılık sektöründe seçim öncesi gevşemeye başlayan kredi talebi, kredi faizlerinin zirve yapmasına neden oldu. Özellikle ilk seçimden sonra faizler hızlandı. Merkez Bankası’na (TCMB) göre, banka tüketici kredilerinde ortalama faiz oranı 2 Haziran haftasında yüzde 40,14’e yükseldi. Tüketici kredileri için bu ortalama faiz oranı düzeyine en son Eylül 2003’te ulaşılmıştır. Bankacılar ilk tur seçimlerinin ardından başlayan güçlü yükselişin devam ettiğini söyledi. Hatta bazı bankalar mobil hizmetlerde tüketici kredisi başvuru kanallarını kapatırken, yüksek faiz oranları kredi verme konusunda caydırıcı olmuştur. Birçok vatandaşın krediye erişimi engellenirken, erişimi olanlar yüzde 60’a varan faiz oranlarıyla karşı karşıya. Bankacılık sektörünün kredi yükümlülüğü, faiz oranı baz oranın (yıllık %18,7) 1,8 katını (yıllık %18,7) aşarsa %20, 2 katını (yıllık %20,7) aşarsa %150’dir.

Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, ihtiyaç kredilerinin çoğu 70 bin liranın altında onaylandı ve bazı bankalar vadeyi dokuz ay ile sınırladı. Politika faizi %8,5, ancak bankacılık sektöründe alınan bir dizi sözlü ve yazılı makroekonomik önlemle birlikte uygulanan parasal sıkılaştırma politikalarıyla kredi kanalları kesildi. TCMB’nin 22 Haziran’daki ilk toplantısında faiz artıracağı kesin, ancak bankacılık sektörü yetkilileri de sektörün faiz artışlarını normalleştirmesini istediklerini söylediler.

Bankacılık sektörü kredi vermeyi sınırlandırırken, makro ihtiyati politikalar mevduat faizi hedeflerine ulaşma yarışını hızlandırdı. 3 aya varan vadeli TL mevduat faiz oranları 2 Haziran haftasında ortalama yüzde 37,39 olurken, sektör kaynaklarındaki bazı bankalarda yüzde 50’ye yükseldi. Bankaların TL mevduat faiz oranları ve %60 döviz kuru ile hedeflerini tutturması gerekiyor. Bu ihtiyaç, TL mevduat faizlerindeki sert artışları sürdürmeye devam ediyor.

1 Yorum

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.