Arjantin’de Yeni 2.000 Pezoluk Banknot Tedavüle Girdi

1177 görüntüleme
4 dk okuma

Güney Amerika ülkesi Arjantin’in en büyük banknotu 22 Mayıs Pazartesi günü tedavüle çıktı. Yıllık %109 tüketici enflasyonu ve para birimi devalüasyonu olan bir ülkede dolaşımda olan 2.000 peso banknot, cari döviz kuru üzerinden 4 dolar değerinde.

The Guardian’a göre, ülkenin en büyük banknotu olan 2.000 Peso’nun karşılığı, popüler paralel piyasada 4 Dolar (80 Türk Lirası) iken, resmi döviz kurunda 8,50 Dolar.

Arjantin pesosu, düşüşünü durdurmak için sıkı sermaye kontrollerine rağmen 2023’te değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti. Arjantin %109 ile dünyadaki en yüksek yıllık tüketici enflasyon oranlarından birine sahip ve merkez bankası bunun yıl sonuna kadar %130’a çıkabileceğini tahmin ediyor. Bu arada, Mayıs 2023’teki ana faiz oranı %97 olacak.

Arjantin Merkez Bankası, 2.000 peso banknotun piyasaya sürülmesiyle ilgili olarak, “Daha büyük bir banknot, ATM işlemlerini iyileştirecek ve nakit işlemlerini kolaylaştıracak. Banka ayrıca banknotun ‘Arjantin’de bilim ve tıbbın gelişmesi anısına’ tasarlandığını açıkladı.

    Arjantin’deki Ekonomik Kriz

    Arjantin’de gördüğümüz gibi, her zaman sorunlara, beceriksiz ekonomi yönetimine, yolsuzluğa ve ekonomi yönetiminde istikrarsızlığa neden olan popülist politikalara hepimiz fazlasıyla aşinayız.

    Ülkemizin ekonomik sıkıntılardan mustarip olduğu bu dönemde, ekonomik sıkıntılar yaşayan Arjantin’den de olumsuz haberler aldık. Ekonomik arka plana bakıldığında, Türkiye ve Arjantin, ekonomik potansiyeli yüksek ancak bunu günlük yaşamlarına yansıtamayan ülkeler olarak birbirine çok benziyor. Kısa vadeli iyileşme ve ardından gelen ekonomik kriz sonrasında yaşanan olumsuzluklar her iki ülkenin de kaderidir ve olmaya devam edecektir. Bu bağlamda Arjantin’deki olaylara bakmak öğretici olacaktır.

    Arjantin’in yıllık enflasyon oranı, 2018’den bu yana sık sık %50’yi aştı ve en son Şubat 2023’te %103’e ulaştı. Ayrıca üç yıllık durgunluk enflasyonun etkisini artırdı. Arjantinlilerin yaklaşık %40’ının şu anda yoksulluk içinde yaşadığı tahmin ediliyor. Ayrıca, ülkede bu yıl yaşanan tarihi kuraklık, enflasyon ve büyüme üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.

    Ekonomistler, 2023’te GSYİH’nın %3 düşmesini bekliyor. Kuraklık, Arjantin’in büyümesi, istihdamı ve vergi gelirleri için gerekli olan temel malların ihracatını azalttı. Daha derin bir durgunluk potansiyeli geleceği karmaşık hale getiriyor ve IMF’nin hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor. Arjantin’in IMF anlaşmalarına uygun olarak ilerlemek için üç ayda bir gözden geçirme yapması gerekiyor.

    Küresel ekonomi pandemiden kademeli olarak kurtulurken her iki ülkedeki ekonomik sorunlar artmaya devam ediyor. Arjantin’de gördüğümüz gibi, her zaman sorunlara, beceriksiz ekonomi yönetimine, yolsuzluğa ve ekonomi yönetiminde istikrarsızlığa neden olan popülist politikalara hepimiz fazlasıyla aşinayız.

    1 Yorum

    Bir cevap yazın

    Your email address will not be published.